joi, 28 martie 2024
Primaria Comunei Pestisani

Festivalul sarmalelor și piftiilor, la Peștișani!

5 octombrie 2022 Evenimente

Gorjenii sunt așteptați duminică, 16 octombrie la Peștișani, unde se va desfășura Festivalul sarmalelor și piftiilor.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Asociația „Acasă la Brâncuși”, Consiliul Local Peștișani și Primăria Peștișani, se va desfășura începând cu ora 12 în curtea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani. Bucătari pricepuți își vor expune creațiile ce vor fi jurizate de specialiști în cadrul unui concurs culinar, cele mai gustoase sarmale și piftii fiind premiate de organizatori și sponsori. Publicul va avea, de asemenea, la dispoziție standuri unde se va servi tradiționala combinație sarmale cu piftii, preparate tradiționale ce fac deliciul tuturor meselor gorjene.

Tradiția unui festival al răciturilor a fost întemeiată în Gorj de Radu Ciobanu, unul dintre cei mai cunoscuți profesioniști gorjeni ai industriei ospitalității, din păcate plecat prematur dintre noi. „Festivalul Răciturilor” a fost organizat de acesta, în calitate de președinte al ANTREC Gorj, timp de 9 ediții, majoritatea dintre ele la Tismana, ultima dintre ele, ce-a de-a zecea, desfășurându-se la Peștișani în 2019, chiar în memoria sa.

Începând cu anul acesta, Primăria comunei Peștișani completează răciturile cu sarmale, această combinație culinară fiind specifică doar zonei Gorjului, festivalul urmând a se desfășura anual, ca o atracție turistică a zonei și a județului. Evenimentul se va bucura de prezența artistului gorjean Tavi Colen care va concerta alături de formația sa și de Ema de la Zu, începând cu ora 16, iar participanții vor putea admira apoi cântecul, portul și dansul popular românesc într-un recital oferit de Ansamblul Artistic „Doina Gorjului”.

Sari la conținut